
- La duramàter que és la membrana més externa.
- L'aracnoide que és la intermèdia. És una capa avascular però té vasos sanguinis que passen per dirigir-se a la piamàter i aquesta capa és subdivideix en tres espais:
- Membrana aracnoide: formada entre 5 i 8 capes de fibroblasts
que sintetitzen components de la matriu.
que sintetitzen components de la matriu.
- Trabècules: formades per fibres de col·lagen.
- Espai subaracnoïdal: conté líquid cefaloraquidi.
- La piamàter és la membrana més interna de les meninges i està molt vascularitzada, vol dir que hi ha molts vasos sanguinis i estan envoltats per cèl·lules pials amb macròfags i limfòcits.
El patogen que penetra en l'organisme manifestant una inflamació de meninges són els bacteris Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis, pels nens petits (de 3 mesos a 3 anys) Haemophilus influenzae i més tipus de bacteris que la produeixen.
CARACTERÍSTIQUES DELS BACTERIS:
- Streptococcus pneumoniae és Gram Positiva. Té una forma ovalada i és immòbil. No és capaç de forma endòspores. Aquest bacteri viu a la nasofaringe. Pel que fa el seu metabolisme, és pot determinar que és microaeròfil. Normalment és presenta en forma de diplococ. Provoca moltes infeccions com pneumònia, peritonitis... i també altres malalties més severes com la sepsis, meningitis... Afecta a nens majors d'un any.

- Neisseria meningitidis és un bacteri gram negatiu i diplocóccica. La cèl·lula depen de carboni orgànic, llavors és heteròtrof. És subdivideix en meningococ A, B, C, D, X, Y. Hi ha persones que són portadores d'aquest bacteri. Majoritàriament afecta als infants.
Els símptomes varien per cada persona. Principalment podem trobar febre, mal de cap sever, rigidesa del coll, mal als ulls amb fotofòbia (sensibilitat a la llum), son, confusió, nàusees, i vòmits.
Normalment és presenten als 3 o 7 dies de la infecció.
Els nadons tenen un risc més elevat. Els simptomes pels nadons són: estat inactiu, irritabilitat, vòmits i pèrdua de gana.
Quan la malaltia avança els símptomes augmenten el risc de mortalitat com per exemple les convulsions i poden entrar en coma.
EPIDEMIOLOGIA:
Afecta a qualsevol edat tan nounats com joves. Pel que fa als nounats amb meningitis afecta a 0,5 - 1/1000 nounats, pels nounats de menys de 2,5kg un 1'5 - 2/1000 i per últim pels nounats de menys 1'5kg afecta a uns 50/1000 nounats vius.
A Xile el 5 de maig de 2014 s'ha recomptat aquesta quantitat de persones afectades per aquesta patologia.
TRACTAMENTS:
Els tractaments més freqüents per la meningitis bacteriana són:
- Antibiòtics
- Medicaments corticosteroides com la dexametasona
- Antipirètics per reduir la febre com el acetaminofen
- Fenobartial o fenitoína per evitar les convulsions
- Oxigenterapia en casos de respiració dificultada
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada